SONGLINES presenterar artister från Syrien, Afghanistan och Iran på GEFLE GAS / Indie Sweden!

Rockstjärnan Stings fjolårsdonation av hela sitt Polarpris på en miljon kronor ligger till grund för årets stora projekt Songlines på GEFLE GAS / Indie Sweden Music Festival 1-2 juni. Nu är det klart att ett tjugotal artister och musiker från Syrien, Afghanistan och Iran – som alla är unga ensamkommande flyktingar – kommer att uppträda live samt medverka på festivalens workshop under ledning av den världberömde amerikanske musikern Michael Blair, känd från bl.a Elvis Costello, Lou Reed ochTom Waits.

– Vi hade redan börjat planera för att involvera Songlines när vi fick veta att Sting donerat hela sin prissumma på en miljon kronor till projektet. Nu är vi oerhört stolta och glada över att kunna presentera alla dessa fantastiska artister och musiker på festivalen, berättar Claes Olson, en av initiativtagarna till GEFLE GAS / Indie Sweden.

Följande Songlines-artister kommer att uppträda i samband med prisutdelningen av årets Joe Hill Memorial Music Award till Stefan Sundström och Pussy Riots aktionsteater 1 juni: Rapparen Osama MC Oscar från Syrien. Sångaren och gitarristen Mohammad Nouri & Saeed Amini från Afghanistan. Mohammad, som vintern 1985 kom som ensamkommande barn till Stånga har även skildrat sin dramatiska färd från Iran till Sverige i bokform. Brusk Dibo & Khaldoun Jawish kommer från Syrien och är duon bakom projektet Orientaliska Strängar. De spelar såväl orientalisk musik som flamenco och har tidigare turnerat både i arabvärlden och Europa. Hassan Hazir från Afghanistan kom till Sverige från Afghanistan hösten 2015 och hade då aldrig stått på en scen. Men när han upptäckte svensk popmusik väcktes en dröm om att bli artist och på köpet lärde han sig språket i sitt nya hemland!

Den klassiska pianisten Ehsan Yaghoobi & Kausar Rahimi från Afghanistan kom till Sverige som ensamkommande flyktingar för två år sedan och har här hittat tröst och meningsfullhet i musiken. Ungdomskören Dörrens Qöhr leds av Cecilia Öhrwall som även är kompositör samt arrangör och har arbetat med det Polarprisbelönade musikprojektet El Sistema. Dörrens Qöhr sjunger all sorts musik, men mest pop, gospel och folkmusik. Mohammad Zare, 18 år från Afghanistan, berättar något allmängiltigt mänskligt genom ett personligt perspektiv och med ett målande musikaliskt språk. ”In my dream world there is no war, no borders. People share their bread with their neighbours. And love rules…”

Songlines workshop på GEFLE GAS / Indie Sweden Music Festival leds av den idag stockholmsbaserade amerikanske musikern, kompositören och producenten Michael Blairsom har spelat med bl.a Tom Waits, Elvis Costello och Lou Reed. Michael Blair har i olika sammanhang dessutom spelat med såväl The Rolling Stones Keith Richards och Ron Wood, R.E.M., Chuck D (Public Enemy), Ann-Sofie von Otter som skådespelaren Hugh Laurie.
Songlines är ett fantastiskt projekt som bidrar starkt till att unga ensamkommande flyktingar på ett bra sätt välkomnas och blir uppskattade i det nya landet. Eftersom jag själv en gång kom hit från ett annat land och idag vill vara stolt över att vara svensk, så är det en självklarhet för mig att vara aktiv i det här, kommenterar Michael Blair.

– Det här är något nytt och stort! summerar Pervin Mattson som är projektledare för Songlines Gävleborg på Region Gävleborg Kulturutveckling. Vi är hela tiden i dialog med människor och organisationer som kan vara till nytta för ungdomarna i projektet och GEFLE GAS / Indie Sweden är tveklöst en av dem.

Songlines startades 2017 med finansiering från Arvsfonden 2017 för att bidra till att ge de unga ensamkommande flyktingar, som just nu lever under hårt tryck i de långa svenska asylprocesserna, framtidstro och hopp. Man arbetar med ungdomarna genom att arrangera workshops, föreläsningar, arrangörsutveckling och konserter, alltid med fokus på ökat deltagande och inkludering. Projektet syftar till att öka integrationen genom att ge barn och ungdomar möjlighet att uttrycka sig med musik och kultur.

På årets GEFLE GAS / Indie Sweden Music Festival på  Gasklockorna Gävle 1-2 juni medverkar även Pussy Riot, Di Leva, The Pillisnorks, Ida Long vs. LEHNBERG, Frida Scar, Mikhail Borzynski (Ryssland), RÅNDA, Nextopia, Koma NurDil, Mike Granditsky, Delorian, Gibrish, Femme Equation, Lava Bangs, Dream Boys, Fools On The Planet, Ryggrad, Xinombra, Dan Königsson, 7 Billion Hera feat. Hummy Howls (New York),Le Lac Long 814, Johanna Brun, Self Deception, LowKii, Rommish, Vera.K (hiphop-trion AxA), A Choir Of Ghosts, Robin Forest, Anna Arco, Televote, Babylady, Ingrid Fröderberg, Lovisa Krantz, Maj Monet, Amanda Warren, Clara Klingenström, Erika Blackbird, Vera Bernäng, Julia Viktoria, Louise Rosén, Julia Humla, Linn Wikblad, Louise Eismar, Jenny Granström, Alva Dahletson, Cajsa Färlin, Northern Harmony & Gas, Zeke Varg Mk. XXVIII, Helges Allstars och Peter & The Giants.

Lördag eftermiddag bjuder GEFLE GAS / Indie Sweden Music Festival, utöver ett inspirationssamtal med Thomas Di Leva, med koppling till Songlines även besökarna på Khazar Fatemis föreläsning Kultur i farozonen, som bygger på hennes uppmärksammade TV-program om krigets Syrien, Afghanistan, USA, Kurdistan och Sápmi.

Biljetter till GEFLE GAS / Indie Sweden Music Festival och JOE HILL MEMORIAL MUSIC AWARD 2018 på Gasklockorna Gävle är släppta och finns till försäljning på Billetto.se >>>

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s