Jämställdhetsprojektet SYSTRARNA intar scenen i en egen gasklocka på GEFLE GAS / Indie Sweden Music Festival

Lilla Gasklockans scen på GEFLE GAS / Indie Sweden Music Festival på Gasklockorna Gävle nästa helg kommer att domineras helt av kvinnliga artister. Tillsammans med bland andra electropopstjärnan Ida Long, rapparen Frida Scar, 7 Billion Hera feat. Hummy Howls från New York, fjolårets COMEDIA Talent Award-vinnare Johanna Brun, rapparna LowKii och Rommish från göteborgsgruppen AxA samt talangskolan Helges Allstars (som har fostrat Zara Larsson m.fl) kommer ett tiotal artister från Region Gävleborgs musikprojekt Systrarna att äga scenen från tidigt på kvällen till sent på natten.

GEFLE GAS / Indie Sweden Music Festival anslöt sig nyligen till den internationella festivalorganisationen Keychange, som tillsammans med ett antal kreativa musikfestivaler runt om i Europa arbetar för en jämställd festivalscen. Sedan tidigare ingår Indie Sweden-organisationen även i svenska Nätverket 50/50.

– Vi tror att musikbranschen behöver bli jämställd på flera plan och inte bara att det är en tjej som står längst fram på scen och sjunger. Det är viktigt att kvinnor också får tillfälle att fördjupa sin kompetens och förståelse för vilka färdigheter som krävs för att vara en riktigt bra artist, säger Anna-Karin Berglund (mer känd under artistnamnet AKB, medlem i Twiggy Frostbite), som tillsammans med Ida Long (bilden ovan) leder utbildning och är mentor för deltagarna.

Systrarna är ett musikprojekt som arbetar för en jämställd musikscen. Mentorskapsprogrammet är en del av Kulturutveckling Region Gävleborgs satsning för unga kvinnliga låtskrivare. Utbildningen riktar sig till tjejer som vill komma igång med att skriva egen musik och ta nästa steg i sin utveckling som artist. Deltagarna får bl.a spela in en egen låt i studio, ta professionella pressbilder, lära sig skriva presstext och träffa kvinnor i branschen, både artister och de som jobbar bakom dem. Förra årets deltagare hade dessutom över 30 spelningar under året på små och stora scener över hela länet. På Gefle GAS medverkar Systrar från alla tidigare årgångar sedan starten 2012.
– Förra året samlade vi nio tjejer från Gävleborgs län för att jobba med musik. Vårt fokus är att sprida den fantastiska styrka som finns i att kvinnor stöttar kvinnor.

Alla festivalens kvinnliga artister är inbjudna att medverka i en workshop som i samarbete med Systrarna Gävleborg kommer att ledas av den hyperkreativa Leigh Fitzjames (bilden nedan): Leigh är född i Nya Zeeland, men närmast kommer från New York via England, där hon varit verksam både som artist, musikproducent, skådespelare, videomakare och projektledare. Genom egna Human Storyteller driver hon bl.a det internationellt uppmärksammade PechaKucha-projektet i Stockholm.

Följande artister framträder på SCEN SYSTRARNA i Lilla Gasklockan , lördag 2 juni:
Ida Long vs. LEHNBERG, Frida Scar, 7 Billion Hera feat. Hummy Howls, Babylady, Johanna Brun, LowKii, Rommish, Julia Viktoria, Clara Klingenström, Erika Blackbird, Alva Dahletson, Amanda Warren, Louise Rosén, Linn Wikblad, Julia Humla, Louise Eismar, Jenny Granström, Vera Bernäng, Cajsa Färlin
och Helges Allstars.

Övriga medverkande på årets GEFLE GAS / Indie Sweden Music Festival 1-2 juni:
Pussy Riot, Di Leva, The Pillisnorks, Mikhail Borzynski (Ryssland), RÅNDA, Nextopia, Koma NurDil, Mike Granditsky, Delorian, Gibrish, Femme Equation, Lava Bangs, Dream Boys, Fools On The Planet, Ryggrad, Xinombra, Dan Königsson, Le Lac Long 814, Self Deception, A Choir Of Ghosts, Robin Forest, Anna Arco, Televote, Osama MC Oscar (Syrien), Mohammad Nouri & Saeed Amini (Afghanistan), Brusk Dibo & Khaldoun Jawish (Syrien), Hassan Hazir (Afghanistan), Ehsan Yaghoobi & Kausar Rahimi (Afghanistan), Mohammad Zare (Afghanistan), Dörrens Qöhr, Michael Blair (USA), Ingrid Fröderberg, Lovisa Krantz, Maj Monet, Northern Harmony & Gas,
Zeke Varg Mk. XXVIII 
och Peter & The Giants.

Biljetter till GEFLE GAS / Indie Sweden Music Festival och JOE HILL MEMORIAL MUSIC AWARD 2018 på Gasklockorna Gävle är släppta och finns till försäljning på Billetto.se >>>

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s