PUSSY RIOT på GEFLE GAS / Indie Sweden Music Festival!

Idag kan vi stolt bekräfta det rykte som har skvallrat om att PUSSY RIOT kommer att medverka på GEFLE GAS / Indie Sweden Music Festival. Dessutom presenterar vi de kvinnliga artister som i jämställdhetsprojektet SYSTRARNA:s regi kommer att medverka samt ytterligare ett tjugotal bokningar från såväl England som Sverige till årets festival på Gasklockorna Gävle 1-2 juni.

Medlemmar i det ryska kollektivet Pussy Riot kommer att i samband med gävlefestivalens inledande prisgala JOE HILL MEMORIAL MUSIC AWARD fredag 1 juni att uppföra en föreställning om politiska fångar. Dessutom diskuterar man just nu möjligheten för Lusine Djanyan och Alexey Knedlyakovsky (gruppens första manliga medlem), som uppmärksammades i samband med vinter-OS i Sotji 2014 då de sjöng Putin Will Teach You To Love The Motherland och misshandlades av ryska nationalister, att tillsammans med ett av festivalbanden medverka även i lördagens musikprogram.

– Vårt arbete för att främja ett bredare utbud av musik är i grunden ett arbete för demokrati – att ge publiken chans till ett större perspektiv och fler alternativ att välja bland, men också att bidra till att fler röster får höras, kommenterar Anna Lindholm i festivalledningen.
– I fråga om att använda musik som verktyg för att främja demokrati är Pussy Riot ikoner, levande legender. Att vara del i en plattform de verkar utifrån är otroligt mäktigt och en sann ära!

Anna Lindholm är även festivalansvarig för SYSTRARNA som bl.a presenterar ett tiotal kvinnliga artister som det senaste året har medverkat i jämställdhetsprojektet Systrarna Gävleborg. Klara för medverkan är Erika Blackbird, Amanda Warren, Julia Humla, Beyla Edström, Vera Beräng, Lisa Eismar, Jenny Granström och Linn Wikblad. Dessutom kommer även Ida Long och rapparen Frida Scar (som tillsammans med AKB / Anna-Karin Berglund har varit projektledare för Systrarna), Johanna Brun, Julia Viktoria, Imagine Sweden-vinnarna LowKii, Rommish och Vera K (tre raptjejer som i västkust-trion AXA och Xvestra har coachats av Göteborgs hiphop-mentor Peshi) samt sångerskor från Helges Allstars att lördag kväll inta Lilla Gasklockan tillsammans med SYSTRARNA. Under festivalen kommer de kvinnliga artisterna och musikerna dessutom att medverka i en workshop under ledning av den kreativa coachen och artisten Leigh Fitzjames från New York, som driver projektet Human Storyteller.

Festivalen på Gasklockorna Gävle inleds fredag kväll 1 juni med prisgalan JOE HILL MEMORIAL MUSIC AWARD. Årets pristagare Stefan Sundström kommer personligen att närvara för att ta emot årets pris. Fredag kväll kommer utöver Joe Hill-galan och Pussy Riot även att bjuda på gävlegruppen Xinombras musikvideoföreställning baserad på Harry Martinssons diktverk Aniara samt ett flertal framträdanden med internationella artister från projektet SONGLINES – ett svenskt projekt för ensamkommande flyktingar som fjolårets Polarpristagare Sting donerade hela sitt polarpris på en miljon kronor till. SONGLINES kommer under festivalen att medverka i workshops med den amerikanske slagverkaren Michael Blair, som bl.a har spelat med Elvis Costello, Tom Waits och Lou Reed.

Lördag 2 juni bjuder festivalen besökarna på inspirationssamtal med bl.a journalisten Khazar Fatemi och Thomas Di Leva, som senare på kvällen kommer att uppträda i Stora Gasklockan. Nytillkomna artister och band i programmet lördag kväll är det hyllade folkpopbandet RÅNDA (vars personliga tolkning av Roxettes It Must Have Been Love har gett bandet en internationell hit lagom inför bandets kommande albumrelease och spelning på ABBA-museets Pop House-scen 11 maj), den engelske sångaren och låtskrivaren James Augers svenska projekt A Choir Of Ghosts, Mike Granditsky (på 80-talet sångare i det populära gävlebandet Quiet, idag internationellt satsande som soloartist), gävlebandet Dream Boys (som för ett par år sedan hamnade i en namntvist med det engelska strippkollektivet Dreamboys…), det tysklandsaktuella sundsvallsbandet Delorian, albumaktuella electroartisten Robin Forest, Femme Equation (med den idag Berlin-baserade Lina Westin från indiebandet Caviare Days), de Henryk Lipp-producerade indiepunkarna Lava Bangs från Göteborg (vinnare i kategorin Årets hårdrock på Manifestgalan 2016), det Novoton-kontrakterade stockholmsbandet St. Andreas, norrköpingstrion Maj Monet (som bl.a har samarbetat med Den Svenska Björnstammen), skivaktuella Televote, helt nystartade Babylady och Anna Arco – vars musik har beskrivits som ”om Lana del Rey och James Blake skulle få ett hjärtekrossat kärleksbarn med sammetsröst”.

I skrivande stund är följande artister och band klara för medverkan på festivalen 1-2 juni: Di Leva, Pussy Riot, The Pillisnorks, Ida Long vs. LEHNBERG, RÅNDA, Frida Scar, Koma NurDil, Femme Equation, LowKii, Rommish, Vera K, Ryggrad, Mike Granditsky, Dan Königsson, Delorian, Lava Bangs, Xinombra, Dream Boys, Robin Forest, Johanna Brun, Le Lac Long 814, Julia Viktoria, St. Andreas, Maj Monet, A Choir Of Ghosts , Televote, Babylady, Anna Arco, Erika Blackbird, Amanda Warren, Julia Humla, Beyla Edström, Vera Beräng, Lisa Eismar, Jenny Granström, Linn Wikblad, Zeke Varg Mk. MMXVIII och Helges Allstars med bl.a Ingrid Fröderberg,. OBS! SONGLINES samtliga artister samt ytterligare ett antal tillkommande band presenteras inom kort!

Biljetter till GEFLE GAS / Indie Sweden Music Festival och JOE HILL MEMORIAL MUSIC AWARD 2018 är släppta och finns till försäljning på Billetto.se >>>

GEFLE GAS / Indie Sweden Music Festival 2018 arrangeras av Indie Sweden / SIMBA (Swedish Independent Music Business Alternative) med stöd av bl.a Kultur & Fritid och Näringslivsenheten Gävle kommun, Songlines, Systrarna Gävleborg, Region Gävleborg Kulturutveckling, Sensus, COMEDIA, Warhester Production, Mindflow Productions, Stiftelsen Joe Hill-gården, Clarion Hotel och Galleri Erik Axl Sundh.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s