Miljondonation av Polarpristagaren Sting bakom festivalprojekt i Gävle

I fjol donerade Polarpristagaren Sting, sångare i det engelska bandet The Police och sedan 80-talet världsstjärna som soloartist, hela sin prissumma på en miljon kronor till det svenska kulturella integrationsprojektet Songlines och deras arbete med ensamkommande flyktingar. Donationen ligger nu bakom ett unikt inslag på årets upplaga av GEFLE GAS / Indie Sweden Music Festival på Gasklockorna i Gävle 1-2 juni. Songlines-deltagare från hela landet kommer att framträda på scenen och delta i en workshop ledd av den amerikanske musikern Michael Blair, som genom åren spelat med bl.a Tom Waits, Elvis Costello och Lou Reed.

– Vi är oerhört stolta och glada över att kunna presentera Songlines-projektets fantastiska artister och musiker på våra scener, berättar Claes Olson, som är en av initiativtagarna till GEFLE GAS / Indie Sweden och även har arbetat för Polar Music Prize.

– Vi hade själva börjat skissa på idén att involvera Songlines i festivalen när vi fick veta att Sting donerat hela sin prissumma på en miljon kronor till projektet. Oavsett var han just då råkade befinna sig på jordklotet så är det nog inte helt omöjligt att han nåddes av vårt lyckovrål!

Songlines workshop på GEFLE GAS / Indie Sweden Music Festival kommer att ledas av den idag stockholmsbaserade amerikanske slagverkaren, kompositören och producenten Michael Blair som, efter att ha spelat med bl.a Tom Waits, Elvis Costello och Lou Reed, är ett etablerat namn på den internationella musikscenen. Michael Blair har i olika sammanhang även spelat med såväl The Rolling Stones Keith Richards och Ron Wood, R.E.M. och Chuck D (Public Enemy) som Ann-Sofie von Otter och skådespelaren Hugh Laurie. Michael Blair har som musikbranschkonsult och föreläsare har han dessutom varit involverad i projekt med bl.a Stockholms Handelskammare, den internationella organisationen Sound Diplomacy, Polar Music Prize och musikbranschkonferensen South by Southwest i Austin, Texas.

– I am very happy to be a part of this year’s Gefle Gas and Songlines events. Every city has its own personality and stories to tell. And events like this, that shine a light on local history and successes, are very important. The Songlines program provides a wonderful service to immigrant children to help them feel welcomed and acknowledged in their new homes. Every person has a story to tell, too. As a foreigner myself, and a proud Swedish resident, I must be active in supporting these initiatives, kommenterar Michael Blair.

 

Med finansiering från Arvsfonden startades Songlines 2017 för att bidra till att ge de unga ensamkommande flyktingar, som just nu lever under hårt tryck i de långa svenska asylprocesserna, framtidstro och hopp. Man arbetar med ungdomarna genom att arrangera workshops, föreläsningar, arrangörsutveckling och konserter, alltid med fokus på ökat deltagande och inkludering. Projektet syftar till att öka integrationen genom att ge barn och ungdomar möjlighet att uttrycka sig med musik och kultur.

Songlines är en brygga mellan unga på flykt och våra svenska kulturinstitutioner, studieförbund, föreningar och kulturskolor. Med hjälp av musiken vill man göra livet lättare för de ensamkommande flyktingarna, samtidigt som de får nya vänner, nya nätverk och stöd i språkinlärningen.

– I vårt projekt i Gävleborg ingår massor av härliga ungdomar som drömmer om att bli artister eller musiker, berättar Pervin Mattson som är projektledare för Songlines Gävleborg och arbetar på Region Gävleborg Kulturutveckling. De kämpar och försöker hitta platser där de kan få möjlighet att visa sina talanger. Vi är hela tiden i dialog med människor och organisationer som kan vara till nytta för ungdomarna i projektet och GEFLE GAS / Indie Sweden är tveklöst en av dem.

Till GEFLE GAS / Indie Sweden Music Festival bjuder Songlines i år in musiker och projektledare från hela Sverige till inspirerande samarbeten och nätverkande. På festivalen kommer man inte bara att delta i Michael Blairs workshop, utan även själva framträda på scenen, lyssna på andra artister och ta del av föreläsningar och inspirationssamtal med bl.a Thomas Di Leva och Khazar Fatemi (känd från SVT:s reportageserie Kultur i farozonen).

– Det här är något nytt och stort!, summerar Pervin Mattson.

Hittills bekräftade artister och band på GEFLE GAS / Indie Sweden Music Festival på  Gasklockorna Gävle 1-2 juni är Di Leva, The Pillisnorks, Ida Long vs. LEHNBERG, Fools On The Planet, Ryggrad, Dan Königsson, Le Lac Long 814, Ingrid Fröderberg, konstellationen Zeke Varg Mk. XXVIII och den svensk-kurdiska gruppen Koma NurDil – som tillsammans med den amerikanska protestsångerskan Joan Baez utsågs till förra årets pristagare av Joe Hill Memorial Music Award. I år tilldelas priset Stefan Sundström, som personligen kommer att närvara för att ta emot sin utmärkelse på den stora prisgala som inleder årets festival.

De närmaste veckorna kommer arrangörerna att offentliggöra ytterligare ett trettiotal artister och band.

 

Kontakter SONGLINES:

Pervin Mattson, e-post: pervin.mattsson@regiongavleborg.se

Michael Blair, e-post: mblair.sthlm@gmail.com

 

Pressbilder på ovannämnda samt logos SONGLINES och GEFLE GAS / Indie Sweden Music Festival för nedladdning:

https://www.dropbox.com/sh/x37nvx9jiq7shnz/AAD0-96X_d-CxnxNlEhRzbm0a?dl=0

GEFLE GAS / Indie Sweden Music Festival 2018 @ Facebook >>>

https://www.facebook.com/events/348758408952775/

 

GEFLE GAS / Indie Sweden Music Festival 2018 arrangeras av Indie Sweden / SIMBA (Swedish Independent Music Business Alternative) med stöd av bl.a Kultur & Fritid och Näringslivsenheten Gävle kommun, Songlines, Systrarna Gävleborg, Region Gävleborg Kulturutveckling, Sensus, COMEDIA, Warhester Production, Mindflow Productions, Stiftelsen Joe Hill-gården, Clarion Hotel och Galleri Erik Axl Sundh.

 

För ytterligare information, vänligen kontakta Claes Olson / Indie Sweden:

Mobil: +46 70 22 44 957, e-post: info@comedia.se

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s