JOE HILL MEMORIAL MUSIC AWARD 2018 STEFAN SUNDSTRÖM årets pristagare!

Stefan Sundström har utsetts till årets vinnare av musikpriset JOE HILL MEMORIAL MUSIC AWARD. Priset instiftades 2017 och delades första året ut till den amerikanska protestsångerskan Joan Baez och den svensk-kurdiska musikgruppen Koma NurDil. Stefan Sundström kommer personligen att närvara för att ta emot sin utmärkelse på prisgalan som arrangeras i samband med GEFLE GAS / Indie Sweden Music Festival på Gasklockorna Gävle 1-2 juni.

JOE HILL MEMORIAL MUSIC AWARD har instiftats för att hedra minnet av Joe Hill – född Joel Emmanuel Hägglund 7 oktober 1879 i Gävle, avrättad 19 november 1915 i Salt Lake City. Priset uppmärksammar personer som arbetar på musikens område i Joe Hills anda och utifrån dennes grundläggande värderingar. Pristagarnas betydelse inom musiklivet skall ligga i fokus, men i valet av dessa skall även personernas samhällsengagemang och kulturpolitiska gärning vägas in.

Prismotivering:
Stefan Sundström har en lika lång som gedigen musikkarriär, en karriär där han alltid har valt att gå sin egen väg – både musikaliskt och som människa. Från punkåren i band som Pekåkå, Trots, KSMB, Fuck Off och Läppstars via åren med bandet Apache fram till det senaste decenniernas soloalster.
Väl medveten om sin plats bland svenska visdiktare sticker han ut genom sin tydliga och jordnära samhällskritik, underifrån och från sidan, i samtal med Allan Edwall och andra som gått för. På ett egensinnigt sätt, med humor och allvar, skriver han såväl musik som böcker och krönikor. Vi läser Stefans lilla gröna, blå och feta stora röda trädgårdsböcker baserade på drömmen om en hållbar grön värld och följer hans uppriktiga engagemang i rättvise- miljö- och klimatfrågor. Konsekvent men inte förutsägbar, illusionslös men aldrig cynisk. En artist med en känsla för det vackra, och en övertygelse om människans värde, bortom det fula och förnedringen.
Och den smittsamma attityden: kompromisslös, konstant kämpande med näven knuten med värme och nerv av godhet, alla-får-vara-med-het, mjuk snarare än skränig och aggressiv – och alltid med total scennärvaro. Taggig och obekväm, intelligent, vass, påläst, eftertänksam, poetisk, leende uppviglande, orädd.
Stefan Sundström textar och sjunger vår tid.

En låt till, tack!
Prisgalan JOE HILL MEMORIAL MUSIC AWARD inleder fredag kväll 1 juni GEFLE GAS / Indie Sweden Music Festival på Gasklockorna Gävle helgen 1-2 juni. Liksom förra året kommer Joe Hills stora låtskatt att hyllas i form av en rad olika artister och band. Hittills klara är följande medverkande, samtliga med rötter i Joe Hills födelsestad Gävle: den svensk-kurdiska gruppen Koma NurDil (pristagare 2017), singer-songwritern Dan Königsson (som på sitt debutalbum Vägen hem 2005 sjöng duett med årets pristagare Stefan Sundström), sångerskan och låtskrivaren Kattis Larssons band Ryggrad, poeten Bengt Söderhälls och gitarristen Daniel Östersjös nya projekt Le Lac Long 814, det 14-åriga sångfyndet Ingrid Fröderberg (som gjorde succé på fjolårets festival) och konstellationen Zeke Varg Mk. MMXVIIOBS! Fredag kväll kommer även en rad andra svenska och internationella artister att medverka.

Utöver ovanstående namn är även bl.a Di LevaIda LongThe Pillisnorks och Fools On The Planet  bekräftade för årets festival. Ytterligare medverkande offentliggörs inom kort.

I årets juryarbete för JOE HILL MEMORIAL MUSIC AWARD har följande personer medverkat: Claes Olson, Anna Lindholm, Bengt Söderhäll, Anders Wesslén, Anna-Karin Ferm och Sofia Hedén.

”Joe Hill hade ljuset i sina ögon”
Bob Dylan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s