Fem nya bokningar till GEFLE GAS / Indie Sweden Music Festival!

The Pillisnorks tillbaka på scenen!

För ett par veckor sedan avslöjade GEFLE GAS / Indie Sweden Music Festival sin första bokning till årets festival: Di Leva – som på  Stora Gasklockans scen kommer att göra sin första solokonsert efter sin just nu pågående succé med David Bowie-föreställningen Changes – En fascinerande show i tid och rymd på Hamburger Börs i Stockholm. Nu kan vi offentliggöra att även Di Levas första band The Pillisnorks kommer att medverka på festivalen. Dessutom är även snart albumaktuella Ida Long, electrodrottningen AKB, Manifest-nominerade Fools On The Planet och fjolårets Joe Hill-pristagare Koma Nurdil klara för årets festival på Gasklockorna Gävle 1-2 juni.

IDA LONG
Engelska TooManyBlogs har beskrivit Ida Long som ”one of the most innovative singer-songwriters in Sweden and northern Europe for several years now” – och hon har dessutom hyllats i en rad andra engelska bloggar och stora musiktidningar. Med kulthits som We Got och (I Get So) Dramatic, från senaste albumet Rainbows & Tears röner Ida Long nu samma internationella uppmärksamhet som hennes genombrott med det  i New York och Berlin prisbelönta ledmotivet i trailers till TV-serien Mad Men: Tears for Fears 80-talsklassiker Mad World. Ida Long har stått på scenen i bl.a Tyskland, Frankrike, England, Tjeckien och Nederländerna. Att hennes framträdande vid utdelningen av Regeringens Musikexportpris för några år sedan fick Marie Fredriksson att gråta av lycka är bara ett av flera exempel på hur starkt hennes musik kan beröra. Efter att det senaste åren arbetat med projektet Ida Long vs LEHNBERG fokuserar hon just nu framför allt på sina egna kommande soloalster. Att Ida Long samtidigt samarbetar kring ett musikprojekt i Japan är bara talande för hennes outtröttliga kreativitet…

AKB
Anna-Karin Berglunds soloprojekt AKB föddes ur en längtan efter en kanal för det egna uttrycket. Inspirationen hämtas mestadels ur en nästan barnlik fascination för ljudvågor, dess uppkomst och karaktär, hur de rent abstrakt ser ut och låter, för att sedan kunna förändras ända in i det oändliga. Ett maniskt sökande efter mönster där det inte finns några, är ständigt närvarande. Musiken kan beskrivas som instrumental kosmisk ambient, med oscillerande synthar, rullande arpeggion och svävande rymdpartier. Klarinetter och synthar trängs med effekter och pedaler i en ansatts att förlora greppet om tid och rum, och placera sinnet någonstans mitt emellan de ambienta ljudvågorna.
I år följdes debut-EP:n Söndagsbarn upp med den 19 minuter långa singeln Live At Ambient Morning (Push 2017). De senaste åren har AKB även remixat bl.a Citadel Red och Ida Long.

FOOLS ON THE PLANET
2016 nominerades Fools On The Planet från Gävle i kategorin Årets nykomling till det stora oberoende musikpriset Manifest. Bandet startades 2014 och har sedan dess spelat och turnerat som trio runt om i landet. Till i år utlovas Fools On The Planets efterlängtade debutalbum, som följer upp bandets två tidigare singelsläpp Otherside Of Life och Taste It.Bandets kärna består av sångaren och gitarristen Roni Haj Yusuf samt basisten Jacky Fonteles Eriksson. Dessutom har man avverkat ett antal olika trummisar genom åren – det återstår fortfarande att se vem som kommer att sitta bakom trummorna på GEFLE GAS. Värt att notera är att det faktiskt är Fools On The Planet som har gjort originalet till kultsingeln I Hate Fish, som på Spotify finns utgiven med såväl Hillary Trump som Jimmie Åkesson Kinberg Batra. (Bandets egen version finns att se och höra på YouTube)
PS: I sammanhanget bör även nämnas att det är ingen mindre bandets grafiskt begåvade basist Jacky som har skapat logon för GEFLE GAS / Indie Music Festival!

KOMA NURDIL
Tillsammans med den amerikanska protestsångerskan Joan Baez utsågs den svensk-turkiska gruppen Koma Nurdil 2017 till de första pristagarna av det nyinstiftade priset JOE HILL MEMORIAL MUSIC AWARD. Bandet består av pappa Ferit samt döttrarna Nurfer och Dilem. Dilem sjunger på inte mindre än fyra olika språk och med såväl text, musik och aktiva ställningstaganden ger trion hopp om en bättre värld. Så här löd juryns motivering till priset förra året: Joel Hägglund, Joe Hill, växte upp i Gävle, tog sig till USA och berättade i sina sånger om hur tidigare tystade levde sina liv. Med ursprung i Kurdistan bildades Koma NurDil i Gävle. Koma NurDil tar i sina melodier och sånger på flera språk, ställning för de undertrycktas kamp för frihet och rättvisa. Koma NurDil – Ferit, Nurfer och Dilem – är 2017 års mottagare av JOE HILL MEMORIAL MUSIC AWARD.

OBS! Årets pristagare till JOE HILL MEMORIAL MUSIC AWARD offentliggörs 3 april. Prisgalan arrangeras GEFLE GAS / Indie Sweden Music Festival
på Gasklockorna Gävle 1-2 juni.

 

Fortfarande finns det möjlighet för artister och band att ansöka om spelning på någon av GEFLE GAS / Indie Sweden Music Festivals tre scener.

Intresserad att spela på festivalen?
Ansök här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s