JOAN BAEZ tog emot JOE HILL MEMORIAL MUSIC AWARD

JOAN BAEZ tog emot JOE HILL MEMORIAL MUSIC AWARD i Stockholm i helgen
I samband med turnépremiären på sin stora avskedsturné Fare Thee Well Tour i Stockholm i helgen fick den amerikanska sångerskan Joan Baez som första pristagare ta emot JOE HILL MEMORIAL MUSIC AWARD, ett nyinstiftat musikpris med kulturpolitiskt aktiva artister med starkt samhällsengagemang i fokus. ”Thank you, Joe Hill”, sa Joan Baez – som på sin konsert på det sedan länge utsålda Stockholm Waterfront tillägnade gävlesonen en laddad version av The Ballad Of Joe Hill.

JOE HILL MEMORIAL MUSIC AWARD har instiftats för att hedra minnet av Joe Hill – född Joel Emmanuel Hägglund 7 oktober 1879 i Gävle, avrättad 19 november 1915 i Salt Lake City. Priset uppmärksammar personer som arbetar på musikens område i Joe Hills anda och utifrån dennes grundläggande värderingar. Pristagarnas betydelse inom musiklivet skall ligga i fokus, men i valet av dessa skall även personernas samhällsengagemang och kulturpolitiska gärning vägas in.

Juryns motivering: I snart 60 år har den amerikanska protestsångerskan Joan Baez varit en okuvlig stark röst i kampen mot orättvisor och förtryck. Med sin klara stämma har hon fängslat miljontals lyssnare, inte bara med sina framträdanden på den stora Woodstock-festivalen och den globalt tv-sända Live Aid-galan, utan även i alla de många mindre – men för den skull inte mindre viktiga – konserter, stödgalor, möten och andra sammanhang hon regelbundet har medverkat i. Joan Baez samhällsengagemang är lika genuint som hennes musikalitet, vilket gör henne till en ytterst välförtjänt pristagare av vår första JOE HILL MEMORIAL MUSIC AWARD.

Tillsammans med den svensk-turkiska gruppen Koma Nurdil utsågs Joan Baez förra året till detn första pristagaren av det nyinstiftade priset JOE HILL MEMORIAL MUSIC AWARD. Årets pristagare offentliggörs 5 april. Prisgalan hålls på GEFLE GAS / Indie Sweden Music Festival som i år arrangeras 1-2 juni på Gasklockorna Gävle.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s