JOE HILL MEMORIAL MUSIC AWARD

JOE HILL MEMORIAL MUSIC AWARD
Nyinstiftat musikpris på festivalen GEFLE GAS / Indie Sweden!

Fredag 21 april kommer ett nyinstiftat musikpris att delas ut på musikfestivalen GEFLE GAS / Indie Sweden Music Festival & Conference på Gasklockorna Gävle. Till minne av den internationellt kände protestsångaren, diktaren och aktivisten Joe Hill (född 1879 i Gävle, avrättad 1915 i Salt Lake City, USA) kommer JOE HILL MEMORIAL MUSIC AWARD att delas ut. Under festivalens första kväll hedras Joe Hill med en stor prisgala, där en rad olika artister och band kommer att tolka några av hans mest kända låtar.

JOE HILL MEMORIAL MUSIC AWARD har instiftats för att hedra minnet av Joe Hill – född Joel Emmanuel Hägglund 7 oktober 1879 i Gävle, avrättad 19 november 1915 i Salt Lake City. Priset uppmärksammar personer som arbetar på musikens område i Joe Hills anda och utifrån dennes grundläggande värderingar. Pristagarnas betydelse inom musiklivet skall ligga i fokus, men i valet av dessa skall även personernas samhällsengagemang och kulturpolitiska gärning vägas in.

I den jury som utser de första pristagarna ingår utöver initiativtagaren Claes Olson följande ledamöter: Anna Jörgensdotter (författare, ordförande Joe Hill-sällskapet), Bengt Söderhäll (kulturskribent, poet och en av initiativtagarna till Stig Dagermansällskapet), Gunilla Kindstrand (kulturjournalist, SvD m.m.), Anna-Karin Ferm (kulturarbetare, frilansjournalist), Håkan Lahger (kultur- och nöjesjournalist, författare, redaktör Skavlan / SVT), Anna Lindholm (SIMBA, Indie Sweden).och Mats Hammerman (SOM / Svenska Oberoende Musikproducenter).

Joe Hill föddes Joel Emmanuel Hägglund 7 oktober 1879 i Gävle och växte upp på en gård i Gamla Gefle som idag förvaltas av Joel Hill-sällskapet. 1902 emigrerade han till USA, där han blev känd som aktivist, agitator och protestsångare i den fackliga organisationen IWW (Industrial Workers of the World) och en ikon för den amerikanska arbetarrörelsen. Han blev bl.a känd för att i sin sång The Preacher and the Slave ha myntat uttrycket ”you’ll get pie in the sky when you die”. Sångtexten var en parodi på Frälsningsarméns sång In The Sweet Bye and Bye och kom att sjungas av amerikanska arbetare och fattiga när melodin spelades i matköer och på väckelsemöten runt om i landet.

Efter att på tvivelaktiga grunder ha blivit anklagad för mord och dömts till döden i en ytterst tveksam rättsprocess, som såväl Sveriges ambassadör som USA:s dåvarande president Woodrow Wilson och människor runt om i hela världen protesterade våldsamt emot (bland annat skickades en protest med 30 000 namnunderskrifter från Australien), avrättades Joe Hill 19 november 1915 i Salt Lake City.

Fortfarande mer än hundra år efter arkebuseringen lever dock Joe Hill vidare i historien som ”mannen som inte kunde dö”. Såväl hans egna texter som Alfred Hayes och Earl Robinsons hyllningssång Joe Hill (även kallad I Dreamed I Saw Joe Hill Last Night i Rune Lindströms svenska översättning känd som Balladen om Joe Hill) sjungs fortfarande av artister runt om i världen. På den stora Woodstock-festivalen 1969 förevigades den amerikanska protestsångerskan Joan Baez i filmdokumentären när hon sjöng om Joe Hill. Andra artister som har uppmärksammat och inspirerats av honom är bl.a Woody Guthrie, Bruce Springsteen, Bob Dylan och Billy Bragg.

”Oavsett hur bra en pamflett är blir den aldrig läst mer än en gång, men en sång lärs in utantill och sjungs gång på gång”, konstaterade Joe Hill – och än idag lever hans sånger vidare.

”Joe hade ljuset i sina ögon”, som Bob Dylan beskriver gävlesonen i första delen av sina memoarer.

På den stora prisgalan på Gasklockorna Gävle kommer Thomas Östrand att berätta om tillkomsten av det album med Joe Hill-sånger som Mora Träsk spelade in 1979. Gitarristen Steven Kautzky Andersson och electronica-artisten AKB kommer att med helt olika medel göra personliga tolkningar av Joe Hill, liksom även bl.a Anna Frank och Dan Königsson. Som final kommer punkbandet Desertörerna från Gävle att framföra sin version av Joe Hills sång Rebellflickan, som efter årets gala släpps som singel.

Efter prisceremoni och artistuppträdanden blir det öppningsfest för festivalen GEFLE GAS / Indie Sweden Music Festival & Conference i Stora Retorten på Gasklockorna. Först tar Anders Sundin och Peter Alzén (författarna bakom boken och samlingsalbumet Vi Lever! När rocken kom från Gävle) plats bakom skivspelarna för att spela ”modern protestmusik”. Därefter kommer flera DJ:a med olika stilar att avlösa varandra tills ett par timmar efter midnatt, bl.a Slim Vic, Systrarna (c/o Systerskaps AKB, Frida Scar och Ida Long med vänner), Regina Vallanger (Attitude Recordings) och Claes Olson.

 

JOE HILL MEMORIAL MUSIC AWARD 2017
Gasklockorna Gävle

Fredag 21 april kl. 19.00

På prisgalan kommer även årets pristagare av Indie Sweden Award, SIMBA Media Award samt COMEDIA Talent 2017 att presenteras.

För pressackreditering, intervjuförfrågningar samt ytterligare information, vänligen kontakta SIMBA, e-post: mail@simbasweden.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s